Край реки са възникнали някои от най-прочутите градове по света. Нева́ (на руски: Нева̀)

...
Край реки са възникнали някои от най-прочутите градове по света. Нева́ (на руски: Нева̀)
Коментари Харесай

Нева е най-късата плавателна река в Европа

Край реки са зародили някои от най-прочутите градове по света. 

Нева́  (на съветски: Нева̀) е река в Северозападна Русия. Тя изтича от Ладожкото езеро край град Шлиселбург в Ленинградска област и се влива във Финския залив на Балтийско море чрез делта при Санкт Петербург. Дължината на реката е 74 километра.  Нева е най-късата плавателна река в Европа. Тя се употребява и от речни, и морски кораби.

Ладожкото езеро  (Ладога, на съветски: Ладожское озеро), което дава началото на реката, е в Европейската част на Русия. То е най-голямото езеро в Европа и третото по величина в Русия след Каспийско море и езерото Байкал. Ладожкото езеро е главен източник за водоснабдяване на град Санкт Петербург и главен воден път към Беломоро-Балтийския и Волго-Балтийския плавателни канали. През интервала на обсадата на Ленинград по време на Втората международна война езерото е единствената връзка с обсадения град. Доставката на хранителни запаси и муниции е осъществявана с камиони по леда на езерото през зимата и с лодки през лятото.

Шлиселбу̀рг  (на съветски: Шлиссельбу́рг) е град в Северозападна Русия, Ленинградска област. Разположен е при приключването на река Нева от Ладожкото езеро, на 45 км източно от Санкт Петербург. Центърът на града и крепостта са част от Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. През 1767 г. там е погубен император Иван IV, който прекарва затворен скрито в крепостта последните осем години от живота си. В Шлиселбург е обесен и Александър Улянов, брат на Владимир Ленин, взел участие в атентат против император Александър III. 

Финският залив  (на фински: Suomenlahti; на естонски: Soome laht; на съветски: Финский залив) е в източната част на балтийско море, сред Финландия на север, Естония на юг и Русия на североизток, изток и югоизток.

Заливът е вдаден в сушата на 390 км, а при входа е необятен към 70 километра. Дълбочината му е 100 метра. Езерото замръзва за към пет месеца. Във Финския залив се вливат реките Нева и Нарва. Бреговете му са мощно разчленени. Главни пристанища в него са Санкт Петербург, Талин, Виборг, Хелзинки и други. Заливът е от стратегическо значение за Русия както в предишното, по този начин и през днешния ден. Някои от екологичните проблеми, засягащи Балтийско море, са най-остри във Финския залив.

Части от залива могат да замръзнат от края на ноември до края на април.

Санкт Петербург  (на съветски: Санкт-Петербург) е град от федерално значение в Русия. Разположен е в северозападната част на страната, при вливането на река Нева във Финския залив на Балтийско море. Градът е наименуван в чест на Свети Петър - небесният настойник на царя-основател, само че с течение на времето от ден на ден се асоциира с името на самия Петър I. Между 1914 и 1924 година Санкт Петербург носи името  Петроград , от 1924 до 1991 г. –  Ленинград , а разговорно е именуван също Питер и Петербург.

Градът е учреден на 27 май 1703 г. от цар Петър I. Санкт Петербург е столица на Руската империя в продължение на повече от два века (1713-1728, 1732-1918 г.), като се изключи четиригодишния интервал 1728-1732 година, когато Петър II премества столицата в Москва.

След Октомврийската гражданска война, на 5 март 1918 г. от съображения за сигурност Ленин отново реалокира столицата в Москва, само че и през днешния ден градът постоянно е именуван „ северната столица на Русия “. Той е втори по население в страната след Москва и е измежду значимите европейски културни и научни средища, както и основното съветско пристанище на Балтийско море. Тук е ситуиран Конституционния съд на Русия.

Санкт Петербург постоянно е определян като най-западният град на Русия в културен смисъл. Чисто географски това е най-северният град с население над 1 милион души в света. Историческият център е включен в листата на международното завещание на ЮНЕСКО. В Санкт Петербург се намира и Ермитажът - най-големият музей на изкуството в света и един от най-важните туристически центрове в страната.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР